Begeleiden vanuit Bewust Zijn

Wat is begeleiden vanuit Bewust Zijn?

Als jij jezelf bent, vallen persoon en professional samen

Wanneer je ‘dicht bij jezelf’ blijft, hoef je niet te ‘schakelen’ tussen verschillende rollen op het werk omdat het stroomt. Dat kost nauwelijks energie. Je werkt lijkt moeiteloos tot stand te komen en je contact met anderen verloopt soepel. Dan val jij als persoon en als professional samen.

We handelen vanuit spanning in plaats vanuit vrijheid

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want zowel onze omgeving als onze eigen gedachten, gevoelens en gedragingen, triggeren ons voortdurend. We denken en handelen vaak primair vanuit onze conditionering. Het gevolg is dat we – hoe subtiel ook – vaak defensief reageren op opmerkingen, vragen en ideeën van anderen, in plaats van open en in contact. We handelen vanuit spanning in plaats vanuit vrijheid.

Ons bewustzijn, en niet ons denken, is de plek waar contactvolle vrijheid altijd beschikbaar is. Maar daar kunnen we vaak maar moeilijk bij. Ons denken hebben we meestal wel volop getraind, maar dat geldt niet voor ons Bewust Zijn.

In deze training leer je om je bewustzijn als anker of rustpunt te gebruiken en zo vanuit vrijheid in relatie met jezelf en met anderen te leven en te werken.

De training onderscheidt zich van andere trainingen omdat deze niet gericht is op het veranderen of verbeteren van anderen of jezelf. De training richt zich daarentegen op het contact met dat wat niet verandert en ook niet hoeft te veranderen: je bewustzijn. Paradoxaal worden we – zonder hiernaar te streven – dan vanzelf beter in wat we doen. Simpelweg omdat we het dan doen vanuit openheid, contact, rust en vrijheid.

 

 Wat leer je?

Aan het eind van de training heb je:

 • de ervaring gehad dat je kunt verblijven ‘in het oog van de orkaan’ door je gewaarzijn in te zetten. Je wordt als het ware de tuimelaar;
 • de methoden geleerd om dit zelf te beoefenen, namelijk via meditatie gericht op de ademhaling en het lichaam (incl. de zintuigen);
 • het inzicht dat je bewustzijn altijd een slag ruimer is dan je patronen en de – vaak stressvolle – inhouden van je denken, dus dat jij ruimer bent dan je gedachten en gevoelens.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Hier vind je alle andere opleidingen.

Plan gratis adviesgesprek in

BewustZijn als Begeleider

Inhoud per dag

Gewaarzijn als ankerpunt | Dag 1

Aan het einde van deze dag heb je:

 • De ervaring gehad dat je kunt verblijven ‘in het oog van de orkaan’ door je gewaarzijn in te zetten;
 • De methoden geleerd om dit zelf te beoefenen, namelijk via meditatie, visualisatie en lichaamsgerichte oefeningen;
 • Het inzicht dat je bewustzijn altijd een slag ruimer is dan je patronen en de – vaak stressvolle – inhouden van je denken, dus dat jij ruimer bent dan je gedachten en gevoelens.

Verkennen van patronen en hoe hiermee om te gaan | Dag 2

Aan het einde van deze dag heb je:

 • Het inzicht in welke patronen, interacties tussen Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg, je uit je centrum halen;
 • De methoden geleerd om ten eerste op je gemak te komen met je ongemak. Want hoe we het ook wenden of keren, ongemak zal er blijven. Ten tweede helpt het om de belemmerende overtuigingen te doorzien, die de oorzaak van de net genoemde gevoelens zijn; we gebruiken hiervoor The Work of Byron Katie;
 • De ervaring gehad hoe groot het verschil is tussen leven vanuit vrijheid of vanuit stress, de beperkende patronen.

Verankeren van het geleerde | Dag 3

Deze dag staat in het teken van herhaling en de vraag hoe om te gaan met de trekkracht die ons weer in ons denken en doen trekt.

Online bijeenkomsten na dag 1 | A en B

Het rusten in je eigen gewaarzijn (consciousness) vraagt training. Wil je je bewustzijnsspier krachtiger maken, dan is het raadzaam om een keer of vijf per week minstens een kwartier per dag te mediteren en gedurende de dag enkele korte momenten in te lassen.

Daarom organiseren we deze twee online sessies. De ervaring leert dat we wel rust en ruimte willen hebben, maar niet de rust en ruimte ervaren om hier écht wat voor te doen. Ons dagelijks denken en doen trekt ons in ons karrespoor en het vraagt oefening om een nieuw karrespoor te trekken.

In deze online sessie mediteren we, wisselen we onze oefen-ervaringen uit en bespreken wat ons kan helpen.

Online bijeenkomsten na dag 2 | C en D

Deze online sessies staan in het teken van het oefenen met:

 • de dagelijkse meditatie
 • het omarmen van “negatieve gevoelens” en
 • het doorbreken van belemmerende denkpatronen

Trainer

Hans Bergstra is trainer Begeleiden vanuit Bewust Zijn

★★★★★

Hans Bergstra
Trainer / Coach

Om effectief te zijn in mijn begeleiding ,werk ik vanuit drie aspecten en drie niveaus. De aspecten zijn Rust en Ruimte (1), Relatie (2) en Richting en Resultaat (3). Door rust en ruimte te creëren ontstaat er gronding, balans, helderheid en openheid. Als vanzelf komt zo het tweede aspect aan de orde, gezonde wederkerigheid tussen alle betrokkenen. Door met elkaar op verhaal komen kunnen alle polariteiten die voorheen onder tafel speelden op tafel komen en ontstaat -weer als vanzelf-het derde aspect, de richting die het samenwerkingsverband op wil en de resultaten die daar uit voortvloeien.
Dit principe werkt op zowel het niveau van individu met zijn subego’s, op teamniveau met zijn teamleden en op organisatieniveau met haar samenstellende units en processen. Door deze drie aspecten en niveaus met elkaar te verbinden ontstaat opnieuw flow waar eerder sprake was van stagnatie of conflict.

Praktische informatie

Voor wie?

Professionele begeleiders in de rol van coach, therapeut, adviseur, docent, trainer of manager. Sociale beroepsbeoefenaren zoals hulpverleners, pedagogen, zorgmedewerkers, consulenten of masseurs. Daarnaast ieder persoon die zich ervan bewust is, zichzelf op de eerste plaats te moeten leiden, en in de eigen kracht wil (blijven) staan door zichzelf te sturen vanuit BewustZijn en BewustWorden.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit 3 opleidingsdagen en vier korte online bijeenkomsten. Daarnaast worden huiswerk- en oefenopdrachten door de trainer meegegeven.

De totale studiebelasting is 45 uur.

Locatie

 

De trainingslocatie is Het Boshuis op Landgoed Beukenrode, Beukenrodelaan 2e in Doorn. Deze locatie is zowel met de auto als per openbaar vervoer goed bereikbaar.

Kosten

Het bedrag is € 1.975,- excl. BTW voor drie opleidingsdagen en 4 online bijeenkomsten, inclusief zaalhuur, koffie/thee, lunch- en dinerarrangementen en alle trainingsdocumentatie.

Bij in company groepsinschrijving worden data, inhoud, investering en locatie op maat met de opdrachtgever afgestemd.

Vragen?

Heb je nog vragen? Download de flyer of neem contact op via info@boeii.nl of 06-48470957

flyer Begeleiden vanuit Bewust Zijn

Data & aanmelden

Inschrijven kan na een intakegesprek.

klassikale bijeenkomsten (9.00 - 17.00)

Kennismaken met het eerste spoor, dat van BewustZijn

2023, in overleg

Kennismaken met het tweede spoor, de eigen patronen BewustWorden

2023, in overleg

Herhaling, verdieping en integratie

2023, in overleg

online bijeenkomsten (9.00 - 10.30)

2023, in overleg

 

is deze opleiding geschikt voor mij?

Plan een gesprek in onze agenda

Uitgelichte ervaringen

Ervaring met docent Hans Bergstra

★★★★★

Iris Passchier over Hans | Oud-deelnemer

Hans vormt zich in korte tijd een beeld van de belangrijkste vraagstukken van een team. Zijn drieslag aanpak van rust, relatie, richting & resultaten werkt uitstekend. Hij zorgt voor een veilige setting waarin alles gezegd wordt. Ik heb veel van Hans geleerd, ook omdat hij relevante theorie op goed gekozen momenten duidelijk over kan brengen.

Opdrachtgevers

Enkele van de bedrijven waar onze deelnemers werken