Begeleiden vanuit Bewust Zijn

Wat is begeleiden vanuit Bewust Zijn?

Je begeleidt cliënten, groepen, je eigen medewerkers EN je bent begeleider van jezelf. Hierbij zijn uiteraard hoogwaardige kennis en vaardigheden van belang, maar uiteindelijk ben jijzelf ‘het belangrijkste instrument’ bij de begeleiding. Bovendien zal iemand die veel geeft, moeten leren om extra sterk zijn en ‘gezond egocentrisch’ te zijn. Juist ook in het belang van de ander.

De kernvraag is: hoe doe je dit zo goed mogelijk?

Tussen recept en gerecht staat altijd de kok: jij. Je weet waarschijnlijk uit eigen ervaring dat je de beste versie van jezelf inzet, als je ‘dicht bij je natuurlijke Zelf’ blijft. Dan sta je optimaal in contact met zowel jezelf als je omgeving. Je kunt vanuit vrijheid in plaats van stress denken, doen en – vooral – laten (!).

Als je jezelf bent val jij als persoon en als professional samen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want zowel onze omgeving als onze eigen gedachten, gevoelens en gedragingen, triggeren ons voortdurend. Zo zijn we in de kern telkens bezig om pijn (een vervelend gevoel) te vermijden en plezier (een blij gevoel) te bereiken. We denken en handelen dan primair vanuit onze conditionering, onze triggerpoints, in plaats vanuit vrijheid.

 Wat leer je?

In contact staan met jezelf en blijven door:

  • Het ontwikkelen van een bewustzijnstoestand die niet beïnvloed wordt door welke gebeurtenis, gedachte of gevoel ook. Vergelijk het met de zon die schijnt, ongeacht of er wolken zijn of niet. Dit noemen we het non-duale perspectief.
  • Het herkennen van patronen van onze persoonlijkheid, die altijd op weg is van A naar Beter en zichzelf hierin kan verliezen. Dit noemen we het duale perspectief.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Hier vind je alle andere opleidingen.

Plan gratis adviesgesprek in

BewustZijn als Begeleider

Inhoud per module

Kennismaken met het eerste spoor, dat van Bewust Zijn | Module 1

Aan het einde van dit blok heb je:

  • De ervaring gehad dat je kunt verblijven ‘in het oog van de orkaan’;
  • De methoden geleerd om dit zelf te beoefenen, namelijk via meditatie, visualisatie en lichaamsgerichte oefeningen;
  • Het inzicht dat je bewustzijn altijd een slag ruimer is dan je patronen en de – vaak stressvolle – inhouden van je denken.

We werken met groepen van 6 - 12 deelnemers

Kennismaken met het tweede spoor, de eigen patronen, Bewust Worden |Module 2

Aan het einde van dit blok heb je:

  • Inzicht gekregen in je eigen patronen, met behulp van een beproefd model;
  • Vaardigheid gekregen in het onderzoeken, op de achtergrond plaatsen of accepteren van je belemmerende gedachten via The Work of Byron Katie en
  • Vaardigheid gekregen in het omgaan met lastige emoties, zoals kwaadheid, angst en verdriet, met behulp van een meditatie uit het eerste spoor.

We werken met groepen van 6 - 12 deelnemers

Herhaling, verdieping en integratie | Module 3

De vorige twee blokken brengen tal van inzichten, obstakels en vraagtekens naar boven. Deze behandelen we in dit blok. Daarbij herhalen we meditaties, visualisaties om ze te internaliseren.

We werken met groepen van 6 - 12 deelnemers

online bijeenkomsten

De neurale paden in ons brein vormen als het ware geitenpaadjes. Deze paden zijn en blijven ingesleten, omdat ze telkens opnieuw bewandeld worden. Om een nieuw pad te maken, oftewel een nieuwe gewoonte te creëren, zal je veelvuldig over nieuw terrein moeten wandelen. Dit betekent dat je (idealiter dagelijks) oefent en regelmatig reflecteert gedurende de gehele doorlooptijd van de training. Om je te ondersteunen bij het versterken van deze nieuwe gewoonten en deze in te laten slijten, hebben we na blok I en blok II online sessies van circa anderhalf uur en een online ontmoeting met een andere deelnemer.

Trainer

Hans Bergstra is trainer Begeleiden vanuit Bewust Zijn

★★★★★

Hans Bergstra
Trainer / Coach

Om effectief te zijn in mijn begeleiding ,werk ik vanuit drie aspecten en drie niveaus. De aspecten zijn Rust en Ruimte (1), Relatie (2) en Richting en Resultaat (3). Door rust en ruimte te creëren ontstaat er gronding, balans, helderheid en openheid. Als vanzelf komt zo het tweede aspect aan de orde, gezonde wederkerigheid tussen alle betrokkenen. Door met elkaar op verhaal komen kunnen alle polariteiten die voorheen onder tafel speelden op tafel komen en ontstaat -weer als vanzelf-het derde aspect, de richting die het samenwerkingsverband op wil en de resultaten die daar uit voortvloeien.
Dit principe werkt op zowel het niveau van individu met zijn subego’s, op teamniveau met zijn teamleden en op organisatieniveau met haar samenstellende units en processen. Door deze drie aspecten en niveaus met elkaar te verbinden ontstaat opnieuw flow waar eerder sprake was van stagnatie of conflict.

Praktische informatie

Voor wie?

Professionele begeleiders in de rol van coach, therapeut, adviseur, docent, trainer of manager. Sociale beroepsbeoefenaren zoals hulpverleners, pedagogen, zorgmedewerkers, consulenten of masseurs. Daarnaast ieder persoon die zich ervan bewust is, zichzelf op de eerste plaats te moeten leiden, en in de eigen kracht wil (blijven) staan door zichzelf te sturen vanuit BewustZijn en BewustWorden.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit 3 opleidingsdagen en vier korte online bijeenkomsten. Daarnaast worden huiswerk- en oefenopdrachten door de trainer meegegeven.

De totale studiebelasting is 45 uur.

Locatie

De trainingslocatie is Het Boshuis op Landgoed Beukenrode, Beukenrodelaan 2e in Doorn. Deze locatie is zowel met de auto als per openbaar vervoer goed bereikbaar.

Kosten

Het bedrag is € 1.975,- excl. BTW voor drie opleidingsdagen en 4 online bijeenkomsten, inclusief zaalhuur, koffie/thee, lunch- en dinerarrangementen en alle trainingsdocumentatie.

Bij in company groepsinschrijving worden data, inhoud, investering en locatie op maat met de opdrachtgever afgestemd.

Vragen?

Heb je nog vragen? Download de flyer of neem contact op via info@boeii.nl of 06-48470957

flyer Begeleiden vanuit Bewust Zijn

Data & aanmelden

Inschrijven kan na een intakegesprek.

klassikale bijeenkomsten

Kennismaken met het eerste spoor, dat van BewustZijn

vrijdag 8 oktober

Kennismaken met het tweede spoor, de eigen patronen BewustWorden

 vrijdag 22 oktober

Herhaling, verdieping en integratie

donderdag 18 november

online bijeenkomsten

maandag 11 oktober van 9:00 – 10:30 uur

donderdag 14 oktober van 9:00 – 10:30 uur

dinsdag 26 oktober van 9:00 – 11:00 uur

maandag 1 november van 9:00 – 11:00 uur

is deze opleiding geschikt voor mij?

Plan een gesprek in onze agenda

Uitgelichte ervaringen

Ervaring met docent Hans Bergstra

★★★★★

Iris Passchier over Hans | Oud-deelnemer

Hans vormt zich in korte tijd een beeld van de belangrijkste vraagstukken van een team. Zijn drieslag aanpak van rust, relatie, richting & resultaten werkt uitstekend. Hij zorgt voor een veilige setting waarin alles gezegd wordt. Ik heb veel van Hans geleerd, ook omdat hij relevante theorie op goed gekozen momenten duidelijk over kan brengen.

Opdrachtgevers

Enkele van de bedrijven waar onze deelnemers werken